fredag 17 november 2017

Nynorskans fader

Bygdemålets försvarare möter tufft motstånd. I Norge firar man just nu tvåhundraårsminnet av Ivar Aasens födelse. Det finns begrepp som kan uttryckas genom två eller flera jämställda huvudformer. Ett exempel är nynorskans jämställda former för pronomenet ”vi”: ” vi” och . Det var han som skapade ett nytt norskt skriftspråk som han ville se som.


Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Biskopen i Åbo, Mikael Agricola, har kallats den finska skriftspråkets fader då han publicerade de första tryckta böckerna på finska 1543-1552. Böjningar av fader , Singular, Plural.


Etymologi: Av fornsvenska faþir, fadher, fadhir, av urgermanska * fadēr ,. Besläktat med sanskrit पितृ (pitṛ, fader ). Så pass mycket att ingen på Norsk språkrå . Elva år av sitt liv tillbringade han i Norge där han träffade nynorskans fader Ivar Aasen. En lite för stor del av dokumentären ägnar sig åt den . Bokmålet är den vanligaste språkformen i dag, men nynorskans förkämpar är många. Nynorskans exempel är avskräckande. Det var på ett litet torp i Sunnmøre i västra Norge som det . Men vad hade nynorskans fader rökt när han tyckte att ordet hur eller på bokmål hvordan på nynorsk skulle heta korleis?


Arne Garborg (1851-1924), även kallad nynorskans fader , verkade som publicist, journalist och författare i Oslo i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Odin som den øverste gud og de andre guders fader for en konsekvens. Inskriften består av en ordinär dedikation. För danskans och norskans - även nynorskans - del är saken klar: de har. Sundsvall https://d1e0iy043bd8xo.


Som ett barns födelseort har räknats föräldrarnas eller — då fader. Buan på Knippbobergen i Ål, skapat av hustruns fader , orga- nisten och. Eksempler fra heltedigtningen: Hild står mellem sin fader Høgne. Zs-ljudets med g (§ 5b) år den, att nynorskans skriftspråk år af danskt .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg