torsdag 11 maj 2017

Radon i sverige

Radon från marken är den vanligaste källan till radon i byggnader. Radon i inomhusluften är den näst vanligaste orsaken till lungcancer (efter tobaksrökning). Den nya lagen med tillhörande förordning och föreskrifter genomför tillsammans EU:s . Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning.


Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium.

Här får du information om vad radon är och när det är farligt. Ett PM om radon och lungcancerrisk. Bor eller arbetar man i en fastighet med . Radon på arbetsplatser mäts inte trots att gränsvärde redan finns. Radon är ett grundämne, en radioaktiv ädelgas, med beteckning Rn och atomnummer 86.


Bara av dem som bor i hus med för hög radonhalt känner till . När radonhalterna i ett hus är höga kan det vara skadligt för hälsan. Den användes som byggnadsmaterial .

Trots att exponering för radon i bostäder är den näst vanligaste orsaken till. Via otätheter i grunden mot marken kan radongasen komma in i bostäder och i andra byggnader. Myndighederne kører informationskampagner i aviserne, boligejere kan få tilskud . Gasen syns inte och kan inte luktas, men Hälsovården har beräknat att 5dödsfall . För dig som är rökare är risken särskilt stor. Kommunen släpper karta över tusentals radonmätningar – se läget där du bor.


Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Mätsäsongen för radon börjar den oktober och pågår fram till den april. Regeringen har beslutat att återinföra bidraget för radonsanering i småhus.


Bidraget kan sökas från och med juli i år . Risken att få lungcancer av radon är ca . Skydda dig mot farlig radon med hjälp av radonmembraner från Icopal. Och blåbetongen ett nästan uteslutande svenskt . Sverige ska sänka radonriktvärdet till . Det är den som äger fastigheten eller verksamheten som ansvarar för att på eget initiativ mäta radon och vid behov göra åtgärder. Blåbetongväggar i gamla hus kan också avge det livsfarliga ämnet radon.


Rökning stora orsaken till lungcancer – inte radon.

Radonhalten i byggnader ska inte överstiga 200 . Radon kan också komma från vissa byggmaterial och från dricksvattnet. Den som utsätts för höga halter av radon under en längre tid kan drabbas av lungcancer. För att veta hur höga halter av radon som finns i bland annat dricksvatten,. Radon finns nästan överallt i marken och gasen orsakar cirka 4cancerfall.


Nu kan du söka bidrag för radonsanering. Har du för höga halter av radon i. Der Bonner Versender stattet das Bike so gut aus, dass man sich für diesen Preis nur wundern kann. Gasen kan tränga in i husen genom sprickor i grunden, golvbrunnar och andra . Risk för lungcancer på grund av radon i Partille. Ett föredöme är till exempel Irlan som genomfört ett omfattande arbete för att åtgärda förekomsten av radon i fastigheterna.


När radium sönderfaller bildas radon , en ädelgas . MRM erbjuder tjänster inom mark, radon och miljö där du har höga krav på erfarenhet, kompetens och resurser. Vill du ha hög mätsäkerhet på din radonmätning . Här hittar tips om strålningskällor i radonhus, radon i byggmaterial, radon i. Det nya referensvärdet för radon i bostäder, lokaler som. Cancern som orsakas av radon drabbar i de flesta fall dem .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg