fredag 21 september 2018

Repslagning verktyg

Handfärgade garner och tillbehör för stickning, spinning och vävning. Medlemmarna tog noga del av hantverket men saknade verktyg för att själva kunna utföra arbetet. Jag har på tok för mycket verktyg i min verkstad.


Många verktyg har jag två uppsättningar av och är helt oanvända . För hantverk som dött ut eller där maskiner helt tagit över, till exempel repslagning , sker av naturliga skäl ingen produktförbättring av verktyg och andra.

Vi har också avrullare och verktyg för bandning samt bandnings- och sträckfilmsmaskiner, sträckfilmer och sträckfilmsverktyg. För kapning av tågvirke av smältbart syntetmaterial finns ett tångliknande verktyg. Eftersom vi har gjort alla moment hittils ifrån uppmätning, ritning, utslagning i fullskala, byggande av båten, motorinstallation och sy . Otroligt intressant med olika enkla, funktionella och faktiskt vackra verktyg som använts under lång tid. Det är nog så att det som är funktionellt . Hantverksmässan - Repslagning Bengtsfors kommun.


Under ett tillfälle prövar vi att tälja i färsk trä, förutom att gå igenom grundläggande täljteknik kan vi prata material och verktyg.

Verktyg IMAGE Österlens museum, Europeana. Tidigare har jag siktat in mig på begagnade verktyg som vinkelslip, . Antonia Ingves och verksamhetsledare Susanne Sandvik-Hannuksela visar vilket material och vilka verktyg som har använts i repslagning. Vi kommer att hålla till i en vacker vildmarksby vid en liten tjärn nära . Materialet har använts i allt från tyg till repslagning på grund av sina starka fibrer.


Fröna används till att producera bland annat olja, flingor och mjöl. Etiketter: historia repslagning studiebesök. Här visas en del verktyg från den tid då fartyg nitades.


Allt slöjdas fram med hetta och verktyg. Väsenslöj repslagning och en ovanligt fyrkantig väska är allt Ola, Albin och Natalia behöver till inspelningen. Här finns unika slöjdare inom olika tekniker, repslagning , kroksmide,. De vet vad man använde för verktyg på den tiden, fortsätter han.


De material som i huvudsak har kommit till användning vid repslagning har varit olika sorters hampa eller lin. Idag finns endast få repslagerier kvar i Sverige . Med kameran som verktyg kan unga vara med att synliggöra sin närmiljö alternativt en specifik plats i vardagen. De är självlärda amatörer som blev intresserade av repslagning vid .

Besökarna får exempelvis se hur repslagning och knyppling går till, hur man . Foto: Annika Sandström Repslagning ? Kursavgiften på 800kr inkluderar allt du behöver, material, verktyg , lunch. Man imponeras av vad skärgårdsbefolkningen förr åstadkom med enkla medel, verktyg för laggkärlstillverkning och repslagning , mycket i trä härdat med sälfett. Oömma kläder, ej uppvärmda lokaler.


Dag: Torsdag fredag lördag 7 . Vi har fortsatt slå rep, inte mycket att berätta om det. Men lite bilder på sjömansarbete kan jag visa. Vid repslagning av klassiska rep i ett repslageri spinner man först fibrerna till. Vänersborgs museum är landets äldsta bevarade museimiljö med fascinerande samlingar, hemförda från hela världen. I museets samlingar finns även ett unikt . Vikingaskeppsmuseets skeppsvarv med användande endast av vikingatida verktyg och metoder.


Då känns verktyg för nät (antingen lagning eller att ta upp med) helt plausibelt för min. Sandström erhållit som gåva en komplett uppsättning verktyg till en smedja. Tuber till klarskiva finns ytterligare 15st liggande. Trätjära har används under många århundraden till skydd för byggnader, båtar och redskap av trä som kommer i kontakt med vatten men också vid repslagning.


Vi fortsätter till Repslagarmuséet i Älvängen för att se repslagning och att. Det finns också verktyg och modeller som använts vid varven. Visningar och olika ”prova på”-aktiviteter såsom repslagning , växtfärgning och luffarslöjd arrangeras dagligen.


Bråka, skäkta, häckla och spinna, vävning, repslagning , stickning, byk med kok, skrubb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg